BIODIVERSITAT

Variabilitat d’organismes vius de qualsevol origen.

PROBLEMA

L’augment de les espècies en perill d’extinció i la reducció de la biodiversitat ens ha de preocupar, ja que és un altre dels problemes en què es veu afectat el món. Tot i que encara som a temps de posar de la nostra part per minimitzar-les. També no han ajudat les espècies invasores. Han fet que les nostres espècies estiguin en perill d’extinció. 

  • Coales: La seva major amenaça en l’actualitat és la destrucció del seu hàbitat causada per l’agricultura i la urbanització. A això cal afegir la desforestació causada pels incendis, una situació agreujada en els últims anys per les altíssimes temperatures que s’estan registrant fruit de l’escalfament global. En l’última onada d’incendis a Austràlia, es calcula que almenys 1.000 exemplars van morir. Es creu que només existeixen entre 100.000 i 200.000 coales avui dia.
  • Os polar: Els óssos polars són una de les espècies més afectades pel canvi climàtic. El progressiu desglaç dels pols està causant la ràpida destrucció del seu hàbitat natural.
  • Foca monjo: Arran del canvi de les temperatures de l’aigua en les últimes dècades, la seva distribució ha canviat i les seves poblacions es localitzen fragmentades en tres zones.
  • Pingüí emperador: El seu hàbitat natural gelat està canviant a un ritme vertiginós i la fosa dels pols s’està reduint dràsticament la seva població. De fet, en els últims tres anys pràcticament no han nascut cries de pingüí emperador en la qual és la seva segona zona de reproducció més gran a l’Antàrtida.
  • Caribú: El nombre de caribús ha disminuït en més del 85% per a la majoria dels ramats presents a Amèrica del Nord en els últims vint-i-cinc anys a causa del canvi climàtic, la depredació, el desenvolupament industrial i els canvis en l’hàbitat resultants dels incendis forestals.
  •  Abelles: L’augment de les temperatures i les escasses precipitacions estan obstaculitzant l’alimentació de les abelles i, per això, ja són una espècie en risc d’extinció per culpa del canvi climàtic.
  • Ós panda: La seva major amenaça és que ja s’ha perdut una gran part de l’hàbitat per culpa de la desforestació. 

Un altre problema, no menys important, és la sobrepesca. El 60% de les espècies comercials més importants del món estan sobreexplotades o esgotades, i només el 25% dels recursos pesquers actuals es consideren constants.

SOLUCIONS

A més de la destrucció d’hàbitats, la caça contribueix al fet que l’extinció d’espècies sigui un dels majors problemes amb el medi ambient. Per acabar amb aquests problemes, pots començar per dir NO a la compra de mascotes exòtiques i als productes derivats d’aquests animals. També és bona idea involucrar-te amb les organitzacions civils que es dediquen a preservar animals en perill d’extinció.