PLÀSTICS

Materials orgànics formats per polímers constituits per llargues cadenes d’àtoms que contenen principalment carboni.

PROBLEMA

Es calcula que es produeixen a l’any uns 100 milions de tones de plàstics i gran part d’ells acaben en els mars i els oceans formant el 80% de les escombraries marines. El problema no només és que contaminen el medi ambient, sinó que a més, poden tenir un efecte nociu sobre la nostra salut.

Fa anys que la comunitat científica i les organitzacions defensores al planeta ho han denunciat, i és que els nostres mars estan “infestats” de plàstics. Enmig del pacífic, entre Califòrnia i Hawaii s’ha detectat una gran illa de plàstics d’1,5 milions de km quadrats, i també han aparegut altres en les costes de Xile i Mèxic.

Però sense anar tan lluny, aquí, al nostre Mar Mediterrani hi ha una densitat de plàstics comparable a les zones de màxima acumulació: una peça per cada 4 m². Això està afectant moltes espècies marines com cetacis, peixos, aus o taurons, que queden atrapats en els residus o poden ingerir el plàstic fins a causar-los la mort.

SOLUCIONS

  • Prioritza la compra d’ampolles i envasos reutilitzables o retornables.
  • Evita les bosses de plàstic d’un sol ús. Utilitza bosses de tela, cistelles o carros.
  • Rebutja envasos i estris d’un sol ús com gots, coberts o palletes.
  • Diposita els residus plàstics al contenidor adequat.
  • Evita l’excés d’embolcalls. Evita articles amb excés d’embalatge (ex. Safates de porexpan plastificades). I prioritza els productes a granel.
  • Comprova els ingredients dels teus cosmètics i evita els productes amb microplàstics.